IMG_4771%5B1%5D-normal.jpg

Eilen tuli pitkästä aikaa taas leivottua pullaa, ja kun pitäisi laskiaistiistaiksi tehdä töihin kolmelle keliaakikolle pullaa, niin päätin kokeilla pitkään mielessä pyörinytta ns kylmäkohotusta. Pointtina on laittaa kaikki ainekset kylmänä taikinaan, ja sitten kohottaa tuote jääkaapissa. Tätä on käytetty jo vuosikymmenet vehnäversioissa, joten ajattelin että se voisi toimia hyvin myös gluteenittomilla. Ja toimihan se! Aivan loistavia pullia tuli, ja ennen kaikkea tämän kohotuksen ansiosta pullat säilyttivät muotonsa myös paiston ja jäähtymisen jälkeen! :) JEEE!! 

Ohje menee siis edelleen näin:

  • 2½ dl kylmää maitoa
  • 1 rkl Psylliumia
  • 25g hiivaa
  • ½ dl sokeria
  • ½ tl hjorthornssalt (suomennettuna hirvensarvisuolaa, mutta tämän voi korvata 1tl leivinjauhetta)
  • 1 tl kaardemummaa
  • 1 ml suolaa (1ml = maustemitallinen, 1 millilitra)
  • 50g pehmeää voita (kylmänä, eli jos pehmität mikrossa, muista jäähdyttää)
  • 4-4½ dl (240-270g) hienoa jauhoseosta (Semper Fin Mix) HUOM! Ei pelkkää tärkkelystä 

Sekoita ensin maito ja psyllium, anna turvota jääkaapissa noin 10 min. Sekoita hiiva ja suola keskenään esim mukissa, kunnes hiiva muuttuu nesteeksi. Lisää sitten kaikki tuotteet maito/psylliumseokseen ja vaivaa yleiskoneessa kunnolla sekaisin. Itse laitoin juuri tuon 240g jauhoa, ettei taikina muuttuisi kovaksi.

Taikina on valmiina paksun sokerikakkutaikinan oloista, ja sitä ei pysty vaivaamaan pöydällä tms. Kannattaakin siis ottaa tässä vaiheessa erilliseen kulhoon vettä, ja avuksi vielä nuolija. Ota nuolijalla vähän golfpalloa isompia palloja, ja muotoile niistä HYVIN KOSTUTETUIN eli jopa märillä käsillä pyöreitä pullia leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kun laitat pullan pellille, sitä ei pysty siitä enää siirtämään sotkematta, joten katso jako jo etukäteen  :) Minulla pullia tuli tästä taikinasta nyt 14 kpl, mutta 10-16 on ollut tähän mennessä saldo. Laita tässä vaiheessa pelti kohoamaan joko jääkaappiin yön yli tai vaihtoehtoisesti huoneenlämpöön vedottomaan paikkaan noin 2h. Paista pullat 250 asteessa 8-10 min ja anna jäähtyä leivinliinan alla :) Itse laitoin ne jääkaappiin aamulla (peittämättä) ja paistoin illalla, tuli herkullisia ja kuohkeita, ja hyvin pysyi muodossaan :)

Ihanaa gluteenitonta laskiaista!