Tänä vuonna tein joululahjaksi konvehteja ja tryffeleitä, niistä kuvia seuraavassa. Ohjeet ovat Allt om mat ja Matmagasinet lehdistä vuosien varsilta
- Wienernougat
Tarvitset 250g nougaata (käytin Maraboun dubbel nougatia), 150g tummaa suklaata ja 100g mantelilastuja. Sulata nougat vesihauteessa, lisää suklaa, ja sulata. Lisää nougat-suklaaseokseen mantelilastut ja kaada vuokaan, tasoita pinta. Vuuassa on hyvä olla leivinpaperi alla, jotta levy on helpompi nostaa sieltä. Anna kovettua jääkaapissa ja leikkaa paloiksi.
- Suklaa sydämet
Nämä suklaa sydämet tein Iloleipureiden sydän silikonivuuassa, jonka sain pikkusiskoltani viime vuonna lahjaksi Laitoin sydämiin puolet tummaa ja puolet maitosuklaata. NAM!
Chilitryffeleitä (n 20 kpl)
- 1 dl vispikermaa (käytin kuohu)
- 2 rkl voita
- 0,75 dl muscovadosokeria (käytin fariinisokeria)
- 175g tummaa suklaata
- 0,5 tl chilijauhetta
- kuivattua chiliä koristeeksi
Kiehauta kerma, voi, sokeri ja chili kattilassa. Ota kattila levyltä ja sekoita joukkoon suklaapalat. Sekoita kunnes kaikki suklaa on sulanut, ja anna seoksen jäähtyä. Pursota tryffeleitä joko leivinpaperille tai vuokiin. Koristele kuivatulla chilillä.
Piparkakkutryffelit
- 1 dl kermaa (käytin kuohu)
- 0,75 dl tomusokeria
- 125g tummaa suklaata
- 25g voita
- 1 tl kanelia
- 0,5 tl kardemummaa
- 0,5 tl neilikkaa
- 0,5 tl inkivääriä
- piparkakkumuruja
Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa. Lisää suklaa ja voi palasina, lisää mausteet kun suklaa ja voi ovat sulaneet. Anna seoksen jäähtyä ja jähmettyä jääkaapissa. Kun seos on jähmettynyt, tee siitä lusikalla tai käsin palloja ja pyörittele niitä piparkakkumuruissa. Itselläni ei ollut noita mausteita irrallaan kaapissa, joten käytin seokseen noin 1tl piparkakkumaustetta. Sitä olis voinu mun makuun olla 0,5 tl, mutta jos tykkää niistä mausteista niin antaa palaa Itse en myöskään jaksanut alkaa vääntää palloja seoksesta, joten iskin sen pursotuspussiin ja pursottelin tryffeleitä. Pussi hajosi kesken kaiken joten käytin eri tyllaa osaan...
Mokkasuklaa
- 1dl kermaa (jälleen kuohu)
- 300g tummaa suklaata
- 4 rkl pikakahvijauhetta tai espressoa
- kuorrutukseen: 50g valkosuklaata ja suklaamokkapapuja (Meira)
Kuumenna kerma kattilassa ja lisää suklaa palasina. Sulata suklaa kerman joukkoon ja lisää sitten kahvi. Sekoita tasaiseksi massaksi ja jaa jääsuklaamuotteihin tms. Itse käytin fiksuna jääpalamuotteja joista viime jouluna suklaat irtosivat kauniisti. Tällä kertaa tosin massa oli sen verran pehmeämpää ja muotit joustavampia ettei niitä ilman veistä saanut irti. Toisaalta se ei haitannut, sillä suklaapaloista tuli oikein nättejä näinkin. Sitten vain "huiput" sulaan valkosuklaaseen ja pari papua päälle koristeeksi.
Rice krispies treats (n 40 palaa)
- 50g voita
- 250g vaahtokarkkeja
- 12 dl rice krispies (mm Rainbow keliakialiiton mukaan gluteeniton)
- 200g tummaa suklaata
Sulata voi kattilassa, lisää vaahtokarkit ja sekoita kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet voin sekaan. Mittaa 12dl riisimuroja kulhoon ja kaada voi-vaahtisseos päälle. Seos on SUPER tahmeaa, mutta yritä sekoitella murot mahdollisimman hyvin. Suojaa suorakaiteenmuotoinen vuoka leivinpaperilla ja kaada muro-vaahtisseos siihen. Painele seos tasaiseksi noin 2 cm paksuksi levyksi kostutetuin käsin ja anna jähmettyä jääkaapissa. Kun levy on jähmettynyt leikkaa noin 2x2 cm palasia ja kasta sulatettuun suklaaseen.
Sitten vielä kaikki yhdessä :
Kommentit