1261641831_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tänä vuonna tein joululahjaksi konvehteja ja tryffeleitä, niistä kuvia seuraavassa. Ohjeet ovat Allt om mat ja Matmagasinet lehdistä vuosien varsilta Nauru

  • Wienernougat

Tarvitset 250g nougaata (käytin Maraboun dubbel nougatia), 150g tummaa suklaata ja 100g mantelilastuja. Sulata nougat vesihauteessa, lisää suklaa, ja sulata. Lisää nougat-suklaaseokseen mantelilastut ja kaada vuokaan, tasoita pinta. Vuuassa on hyvä olla leivinpaperi alla, jotta levy on helpompi nostaa sieltä. Anna kovettua jääkaapissa ja leikkaa paloiksi.

1261641366_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1261641296_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

  • Suklaa sydämet

Nämä suklaa sydämet tein Iloleipureiden sydän silikonivuuassa, jonka sain pikkusiskoltani viime vuonna lahjaksi Hymy Laitoin sydämiin puolet tummaa ja puolet maitosuklaata. NAM!

1261641232_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Chilitryffeleitä (n 20 kpl)

  • 1 dl vispikermaa (käytin kuohu)
  • 2 rkl voita
  • 0,75 dl muscovadosokeria (käytin fariinisokeria)
  • 175g tummaa suklaata
  • 0,5 tl chilijauhetta
  • kuivattua chiliä koristeeksi

Kiehauta kerma, voi, sokeri ja chili kattilassa. Ota kattila levyltä ja sekoita joukkoon suklaapalat. Sekoita kunnes kaikki suklaa on sulanut, ja anna seoksen jäähtyä. Pursota tryffeleitä joko leivinpaperille tai vuokiin. Koristele kuivatulla chilillä.

1261641617_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Piparkakkutryffelit

  • 1 dl kermaa (käytin kuohu)
  • 0,75 dl tomusokeria
  • 125g tummaa suklaata
  • 25g voita
  • 1 tl kanelia
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 0,5 tl neilikkaa
  • 0,5 tl inkivääriä
  • piparkakkumuruja

Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa. Lisää suklaa ja voi palasina, lisää mausteet kun suklaa ja voi ovat sulaneet. Anna seoksen jäähtyä ja jähmettyä jääkaapissa. Kun seos on jähmettynyt, tee siitä lusikalla tai käsin palloja ja pyörittele niitä piparkakkumuruissa.  Itselläni ei ollut noita mausteita irrallaan kaapissa, joten käytin seokseen noin 1tl piparkakkumaustetta. Sitä olis voinu mun makuun olla 0,5 tl, mutta jos tykkää niistä mausteista niin antaa palaa Silmänisku Itse en myöskään jaksanut alkaa vääntää palloja seoksesta, joten iskin sen pursotuspussiin ja pursottelin tryffeleitä. Pussi hajosi kesken kaiken joten käytin eri tyllaa osaan...

1261641665_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mokkasuklaa

  • 1dl kermaa (jälleen kuohu)
  • 300g tummaa suklaata
  • 4 rkl pikakahvijauhetta tai espressoa
  • kuorrutukseen: 50g valkosuklaata ja suklaamokkapapuja (Meira)

Kuumenna kerma kattilassa ja lisää suklaa palasina. Sulata suklaa kerman joukkoon ja lisää sitten kahvi. Sekoita tasaiseksi massaksi ja jaa jääsuklaamuotteihin tms. Itse käytin fiksuna jääpalamuotteja joista viime jouluna suklaat irtosivat kauniisti. Tällä kertaa tosin massa oli sen verran pehmeämpää ja muotit joustavampia ettei niitä ilman veistä saanut irti. Toisaalta se ei haitannut, sillä suklaapaloista tuli oikein nättejä näinkin. Sitten vain "huiput" sulaan valkosuklaaseen ja pari papua päälle koristeeksi.

1261641778_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Rice krispies treats (n 40 palaa)

  • 50g voita
  • 250g vaahtokarkkeja
  • 12 dl rice krispies (mm Rainbow keliakialiiton mukaan gluteeniton)
  • 200g tummaa suklaata

Sulata voi kattilassa, lisää vaahtokarkit ja sekoita kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet voin sekaan. Mittaa 12dl riisimuroja kulhoon ja kaada voi-vaahtisseos päälle. Seos on SUPER tahmeaa, mutta yritä sekoitella murot mahdollisimman hyvin. Suojaa suorakaiteenmuotoinen vuoka leivinpaperilla ja kaada muro-vaahtisseos siihen. Painele seos tasaiseksi noin 2 cm paksuksi levyksi kostutetuin käsin ja anna jähmettyä jääkaapissa. Kun levy on jähmettynyt leikkaa noin 2x2 cm palasia ja kasta sulatettuun suklaaseen.

1261641719_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sitten vielä kaikki yhdessä :

1261641831_img-d41d8cd98f00b204e9800998e