Kun sain keliakiadiagnoosini noin neljä vuotta sitten, kävin läpi kaikki samat virheet jotka muutkin aloittelevat keliaakikot käyvät läpi. Siirryin vehnäjauhoista gluteenittomiin jauhoihin, ja tämän tein tietenkin ainoan tutun merkin kautta, eli Sunnuntain gluteenittomien jauhojen. Sunnuntain Gluteenittomat jauhot ovat ihan hyviä jauhoja, mutta eivät ihan jokaiseen tarkoitukseen soveltuvia. Jauhot koostuvat pääsääntöisesti vehnätärkkelyksestä, ja on varmasti (nykyään ainakin) sanomattakin selvää, että jos leipä tai pulla sisältää pelkkää tärkkelystä, ei se voi olla kovin kuohkeaa ja pehmeää. Noh, onneksi löysin Suvin blogin, ja uskalsin tehdä gluteenitonta pullaa uudella reseptillä, ja kyllä siinä pari ilonkyyneltä tirahti kun sai taas maistaa pullaa joka oli pehmeää ja hyvää. Omistan jo aika monta gluteenitonta keittokirjaa, mutta näistä ehdoton suosikkini on ruotsinkielinen "Glutenfria kokboken" (Ekstrand Hemmingsson).

Tästä kirjasta löysin pullareseptin, joka maistuu vehnäpullalle gluteenittomassa suussani Kun ensimmäistä kertaa kokeilin näitä, en voinut uskoa tulosta todeksi, ja ahdistelin jokaista maistajaa. Kyllä, se maistuu pullalta oli yleisin vastaus, ja itse tuuletin riemusta ja söin erittäin hyvää, jopa täydellistä gluteenitonta pullaa. Resepti menee näin:

  • 2½ dl kylmää maitoa
  • 1 rkl Psylliumia (Kirjassa nimellä Fiberhusk)
  • 25g hiivaa
  • ½ dl sokeria
  • ½ tl hjorthornssalt (suomennettuna hirvensarvisuolaa, mutta tämän voi korvata 1tl leivinjauhetta)
  • 1 tl kaardemummaa
  • 1 ml suolaa (1ml = maustemitallinen, 1 millilitra)
  • 50g pehmeää voita
  • n. ½ dl maitorahkaa
  • 4-4½ dl (240-270g) hienoa jauhoseosta (Semper Fin Mix) HUOM! Ei pelkkää tärkkelystä

Sekoita kylmä maito ja psyllium kulhossa, ja anna turvota noin 10 min. Murusta hiiva joukkoon, ja sekoita kunnes se on sulanut. Lisää sokeri, hirvensarvisuola (tai leivinjauhe), kaardemumma, suola, voi, maitorahka ja suurin osa jauhoista. Sekoita voimakkaasti, itse käytin yleiskonetta ja sen saa antaa laulaa kunnolla. Hyvää tässä on se, ettei tätä pullataikinaa voi työstää liikaa. Lisää loput jauhoista ja työstä taikinaa vielä hetki. Taikinasta tulee paksun sokerikakkutaikinan oloista, eikä sitä voi vaivata käsin. Ohjeen mukaan taikinan voi siirtää pursotuspussiin ja pursottaa 16 kpl pientä pullaa leivinpaperilla vuoratulle pellille. Itse käytin samaa menetelmää kuin sämpylöiden teossa, eli kostutin kevyesti kädet, ja kaavin taikinasta palloja silikonisen nuolijan avulla. Tämä toimi paremmin kuin pursotinpussi versio, sillä näin pullia voi kevyesti muotoilla käsin. Taikinasta saa siis 16 pikkupullaa tai 8 isompaa (normaalikokoista).

Kun pullat on leivottu, anna niiden nousta kevyellä keittiöliinalla peitettynä lämpimässä vedottomassa paikassa tunnin verran. Pullat voi voidella ennen paistoa, mutta se ei ole välttämätöntä. Itse voitelin pullat tuttuun tapaan vatkatulla kananmunalla, ja paistoin 250 asteessa noin 8-10 minuuttia kunnes ne olivat kauniin ruskeita. Pullien on hyvä antaa jäähtyä leivinliinan alla, näin ne säilyvät mehevinä. Itse tein ensimmäisestä satsista pikkupullia, ja voitelin ne uunista tultua sulatetulla voilla ja kierittelin sokerissa. Seuraava satsi olikin sitten ihan peruspullaa, mutta herkullista sellaista.

Valitettavasti en saanut kummastakaan satsista kuvaa valmiina, sillä ihmettelin molempina kertoina vain makua.. Mutta kannattaa kokeilla!!