Olen pikkuhiljaa tottunut tähän keliakiaan ja gluteenittomuuteen, ja nyt sitten olen alkanut löytää uusia lemppareita. Valitettavasti suurin osa gluteenittomista tuotteista kuitenkin ovat huomattavasti kalliimpia kuin gluteenilliset tuotteet, joten siitä syystä olen myös alkanut kokeilemaan omien uusien lemppareiden tekoa. Nyt kokeilussa oli suolarinkelit, vai mikskä näitä nyt kutsuis? Glutanon versiossa rinkelit ovat pieniä, mutta esim Itävallassa tiedän että niitä tehdään suurempana. Reseptin löysin täältä, ja käänsin näin:

  • 500g jauhoseosta (käytin Semperin luontaisesti gluteenitonta)
  • 7g kuivahiivaa (reseptissä 1pss, mutta ainakin Eldoradon on 11g)
  • 50g sulatettua voisulaa
  • 1 kananmuna
  • 280 ml kädenlämpöistä maitoa (kuivahiivan takia käytin lämpimämpää) Reseptissä vielä merkintä että maidon voi korvata vedellä.

Sekoita jauhot ja kuivahiiva keskenään, kaada muut ainekset monitoimikoneeseen ja sekoita. Lisää jauho/kuivahiivaseos ja sekoita kunnes taikina on tasaista. Nosta taikina kohoamaan lämpöiseen paikkaan peitettynä noin 30 min. Tämän jälkeen jaa taikina noin 100g palloiksi joista sitten leivot tankoja ja niistä taittelet rinkeleitä.

Valmiit rinkelit pitäisi tämän jälkeen laittaa pellille ja voidella "brezellage" nimisellä seoksella. Tämä on siis jonkin sortin ruokasooda seosta, jolla saadaan aikaan hieno tumma väri. Itse käytin etsiskelyjen ja googlaamisen jälkeen ruokasooda/vesi seosta joka oli noin 7,5%. Nyt kuitenkin löysin linkin Maku lehden sivuilta, jossa rinkelit keitetään ja sitten paistetaan. Tämä voisi toimia paremmin, sillä nyt rinkelit jäivät kovin vaaleiksi.. kannattaa siis kokeilla! Keittämisen tai voitelun jälkeen rinkeleille levitetään suolaa, itse käytin merisuolaa kun gourmet suola oli hävinnyt, ja sitten paistetaan 200 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia.

tarjoillaan sinapin ja maidon (piimän) kera.. NAM!

tässä vielä vaihekuvia taittelemisesta:

ensin siis yli ja sitten toiseen kertaan sama juttu!

Tämän jälkeen sitten päät käännetään ylös

reseptistä tulee noin 9 kappaletta.