Jessen isä pyysi minua tekemään rippijuhlia varten voileipäkakkua, ja mielelläni toteutin tämän toiveen  Kyseessä lihakakku, täytteenä jälleen kinkkuseos ja kun kyseessä on ihan "normaali" perhe, niin en tehnyt gluteenitonta kakkua. Mutta yhtä hyvää tästä tulee jos vaihtaa leivän esim Schärin paahtoleipään, tai leipoo itse ensin vuokaleipää.

  • 3 pussia Oululaisen Reilu paahtoleipää
  • 0,5l lihalientä (jos teet gluteenitonta, muista tarkistaa lihaliemi)
  • 2 prk ruohosipulituorejuustoa (huom ei esim Creme Bonjour Fresh, tulee liian löysä täyte)
  • 2 prk pippuri/yrttituorejuustoa
  • 3 prk maustamatonta tuorejuustoa (koristeluun)
  • 2 prk majoneesia (aito majoneesi, tai esim Becel)
  • 2 pkt keittokinkkua
  • n.5 pientä tiivistä maustekurkkua (tai suolakurkkua)
  • 1 pieni paprika
  • koristeluun ohuen ohutta kinkkua, meetwurstia, kirsikkatomaatteja, persiljaa, cheddarjuustoviipaleita, herneenversoja yms

Keitä lihaliemi; 05l vettä ja ½ lihaliemikuutio. Tee täyte; paloittele kinkku, maustekurkut ja paprika pieneksi. Sekoita yhdessä kulhossa ensin ruohosipulituorejuustot ja majoneesia (noin 1 dl) ja toisessa kulhossa pippuri-yrttituorejuusto ja majoneesia (noin 1 dl). Itse en juuri mittaa majoneesia, vaan sekoitan ensin tuorejuustot ja lisään sitten majoneesia mututuntumalla. Majoneesin tehtävä on löysentää tuorejuustoa ja myös tietenkin antaa makua. Seos ei saa olla liian löysää, joten majoneesia kannattaa lisätä vähän kerrallaan. Jaa sitten kinkku, kurkku, paprika seos tasan tuorejuustoseoksiin. Laita molemmat jääkaappiin tekeytymään ja valmistele sillä välin ensimmäinen leipäkerros. Levitä pöydälle pitkät pätkät tuorekelmua, näillä kääritään sitten valmis kakku tiiviisti joten laita kelmua kunnolla. Tähän kakkuun levitin 2x2 riviä kelmua ristiin ja riitti hyvin. Leikkaa leivistä reunat pois, ja asettele kelmun päälle. Tähän kakkuun käytin 3x3 riviä leipää. Ensin vehnäpaahtoa, ja sitten seuraavaan kerrokseen täysjyvä tms. Kostuta leivät lihaliemellä, ja levitä ensimmäinen kerros täytettä. Sitten lisää leipää, kostutus ja täyte. Jatka tätä kunnes olet tyytyväinen kakun korkeuteen. Itse käytin 4 kerrosta leipää ja 3 täytekerrosta. Kiedo sitten kelmu valmiin kakun ympärille, niin tiiviisti kuin vain mahdollista. Itse kiristin vielä valmiin kakun ympärille Städterin neliön muotoisen irtoreunavuuan, ja teippasin sen tiiviiksi. Päälle kannattaa vielä asettaa paino, itse käytin pientä leikkuulautaa ja sen päälle laitoin jääkaapissa pari pakettia jauhelihaa. Kakkua voi halutessaan kääntää pari kertaa jääkaapissa, jotta maut tasoittuvat ja kakku kostuu tasaisesti. Itse en kääntänyt kun kakku oli tämän kokoinen, ja ei kyllä vaikuttanut mitenkään lopputulokseen  Anna siis kakun maustua jääkaapissa yön yli, ja koristele seuraavana päivänä haluamallasi tavalla. Itse sekoitin ensin 3 prk maustamatonta tuorejuustoa ja majoneesia (noin 1½dl?) ja kuorrutin kakun seoksella. Sitten vaan mielikuvitus valloilleen! Esim kirjaimet on painettu cheddarjuustoviipaleista, ja kukkia tms voi painaa samaisista viipaleista koristeiksi. Tämä kakku kun meni nuorelle miehelle, niin en viitsinyt kauheasti kukkasia siihen asetella

Onnea vielä Jesselle!!