Kun huhtikuussa sain keliakiadiagnoosin, yksi ensimmäisistä murheistani oli etten "enää koskaan" saisi syödä lihiksiä Säälittävää, tiedän. Mutta jotenkin lihikset ovat aina olleet meidän perheen lohturuokaa, ja herkkua. Jos on esim ollut kiire, ollaan syöty lihikset, tai jos on ollut jokin herkuttelunaihe niin lihikset on haettu Eromangalta. Joka kerta kun joku perheenjäsen on saanut valkolakin ja ollaan päästy koululta juhlapaikkaan, ollaan pahimpaan nälkään syöty lihikset. Joten kun sain kuulla keliakiasta, suurin suru oli etten saisi näitä ihanuuksia enää syödä. Taisin jopa vierittää muutaman kyyneleen asian tiimoilta, joskin se varmasti johtui muutoksesta mutta ilmeentyi lihisten kaipuuna
Löysin gluteenittoman verkkosivuston glu.fi muutama kk sitten, ja sieltä löytyi myös Suvin blogi Gluteenitonta leivontaa. Suvilla on käsittääkseni ollut keliakia jo pidemmän aikaa, joten häneltä olen katsellut monta hyvää reseptiä. Kun bongasin lihisten reseptin, oli pakko kokeilla. Pelon sekaisin tuntein aloitin prosessin, ja ilon kyyneleet saivat vallan kun nämä todellakin onnistuivat!! Ja parasta kaikessa oli ettei niistä maistanut gluteenittomuutta Pienestä se ihmisen onni on kiinni! haha
Resepti menee näin: suoraan siis Gluteenitonta leivontaa blogista
- 4dl lämmintä vettä
- 25g hiivaa (käytin kuivahiivaa, 1 pss 11g)
- 1 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- 2 tl psylliumia
- 1 kananmuna
- 2rkl öljyä
- 1 dl soijajauhoa (korvasin 1dl maissijauhoa)
- 8-9 dl gluteenitonta jauhoseosta (Laitoin 1 dl riisijauhoa)
- ½ tl ksantaania
- Täyte:
- 200g jauhelihaa
- 1,5dl (raakaa) riisiä (käytin uncle ben's risotto riisiä)
- mausteita oman maun mukaan
Valmista ensin täyte, paista jauheliha, keitä riisi. Itse keitin riisin lihaliemessä jotta se saisi enemmän makua, ja mausteena jauhelihassa oli suola, pippuri ja hiven tabascoa. Anna täytteen jäähtyä sen aikaa kun valmistat taikinan.
Sekoita ensin hiiva, sokeri, suola ja psyllium lämpimään veteen. Itse käytin kuivahiivaa, joten sekoitin hiivan jauhoihin mutta muut ainekset veteen. Anna turvota hetken, vaikka sen aikaa kun mittailet muut ainekset valmiiksi. Sekoita sitten kananmuna, soijajauho, ksantaani ja puolet jauhoseoksesta, ja vaivaa taikinaksi. Sekoita viimeisenä öljy ja loput jauhoista mukaan. Taikinaa ei kohoteta tässä vaiheessa ollenkaan, vaan leivotaan heti muotoonsa. Ota nyrkin kokoinen pallo taikinasta ja vaivaa sitä hetki. Kaulitse 0 muotoon, ja käännä reunoista noin 1cm kaistale kauttaaltaan sisäänpäin. Suvilla on tästä hyvä vaihekuva, jos tuntuu että tää selitys ei riitä Laita yhdelle puolelle täytettä ja voitele reunat vedellä. Taita puolikuun muotoon ja painele jauhotetuin sormin piirakka kiinni. Laita pellille kohoamaan ja pistele haarukalla. Kun kaikki piirakat on tehty, lämmitä esim kattilassa friteeraukseen sopivaa öljyä/rasvaa. Käytin rainbown friteerausöljyä joka lämpesi noin 5 min sopivaksi. Kokeile rasvan lämpötilaa laittamalla ensin pieni pala taikinasta sekaan. Kun öljy heti alkaa ruskistamaan palaa, on se tarpeeksi kuumaa. Uppopaista aina yksi lihis kerrallaan, molemmalta puolelta. Tämä kesti noin 2 min per puoli. Väriä katsomalla saa parhaan kuvan ovatko piiraat valmiita. Nosta valmis lihis öljystä varovasti puulastalla tai reikäkauhalla pellille jonka olet vuorannut leivinpaperilla ja talouspaperilla. Sitten vielä yksi arkki talouspaperia kuuman lihiksen päälle ja leivinliina siihen päälle. Anna lihisten jäähtyä noin 30 min ennen syöntiä. NAM!
Valmiit lihikset, kaunista.
tässä vielä "oikea tapa" syödä lihis. Ketsuppia päälle, ei muuta
"Ilon päivä" hahaha
Kommentit