1260535919_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tää postaus tuskin on kovin mielenkiintoinen, ellei ole sattunut saamaan sellaista ihanuutta kuin keliakia tai vilja-allergia. Ja jos tämä kyseinen ominaisuus (ei vika Silmänisku) vielä ilmaantuu sen jälkeen kun on jo vuosia nauttinut vehnätuotteita, niin kannattaa kokeilla. Joulutortut ja lihikset olivat mulle kovin pala keliakiadiagnoosin jälkeen, ja lihikset sainkin jo onnistumaan Suvin ohjeella seuraava potilas olikin siis joulutorttu. Valmistaikinasta (vehnästä siis) on ehkä maailman helpoin tehdä ihania lehteviä ja ah niin rasvaisia joulutorttuja, mutta tämä tuotti päänvaivaa gluteenittomana. Löysin yhtä valmistaikinaa kaupasta, sekin tosin oli voitaikinaa, eikä todellakaan ollut niin "lehtevää" kuin mitä pakkauksen kuvat antoivat ymmärtää... Päättämätön No joka tapauksessa. Päätin siis toteuttaa lehtevyyden tekemällä taikinan itse, ja kun en netistä löytänyt reseptiä, päätin kokeilla tanskalaisten viinereiden reseptiä gluteenittomana. Ohje on kirjasta "Joka kodin leivontakirja, täynnä toinen toistaan ihanempia kuvia, ja muokattuna gluteenittomaksi resepti menee näin (10kpl):

  • 250g gluteenittomia jauhoja (Käytin semperin fin mixiä)
  • 14g tuorehiivaa
  • 0,83dl maitoa
  • ½tl psylliumia
  • 17g pehmeää voita (Käytin flora culinessea)
  • 0,3tl suolaa
  • 0,27 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1/8 tl ksantaania (sekoitetaan jauhoihin)
  • Lisäksi tarvitset noin 100g voita joka höylätään taikinan sisälle.

Sekoita psyllium ja hiiva kylmään maitoon ja anna turvota noin 5-10 min. Kaada muut ainekset kulhoon ja maitoseos päälle ja työstä taikinaksi. Anna taikinan levätä noin 10 min jääkaapissa jotta se jäähtyy eikä sulata voita. Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä noin ½-1cm paksuksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja höylää juustohöylällä voita keskelle kts alla

1260535807_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Oikeastaan reunat pitäis jättää ilman voita, joten kannattaa varmaan kokeilla semmosta. Käännä sitten kaikki reunat sisäänpäin ja kaulitse varovasti JAUHOITETULLA pöydällä ja JAUHOITETULLA kaulimella. Voi alkaa sulamaan, joten välillä taikinaa voi käyttää pakkasessa tai jääkaapissa, ja tähän hommaan tarvitaan tahdonvoimaa.. Mietin jossain vaiheessa että jos nyt menis hermo ni tää koko homma kaatuis tähän, mutta päätin etten hermostu, vaan jatkoin ja laitoin lisää jauhoja alle. Kääntämistä ja kaulimista voi jatkaa hamaan tulevaisuuteen saakka, itse taisin kääntää pitkät reunat sisään ja kaulita 4 tai 5 kertaa ja hyvä tuli. Mutta oikeasti tätä kun tekee, niin pitää vain pysyä rauhallisena, ei haittaa jos taikina vähän repeilee jostain tms, tämä ei todellakaan vaikuta lopputulokseen. Mulla oli välillä toi tuppiksen alusta ihan voissa, mutta sitten vaan voit pois ja jauhoja tilalle ja hyvä tuliNauru YES YOU CAN!!

Kun taikina on mielestäsi valmista, anna sen jäähtyä taas jääkaapissa ennen viimeistä kaulintaa. Sitten jälleen kerran ensin jauhoja pöydälle ja sitten kaulitsemaan. Taikina kohotetaan vielä ennen paistoa, joten sen voi kaulita noin ½-1cm paksuksi. Sitten vain leikkelemään, itse tein tähtiä ja jotain muita epämääräisiä hahmoja, ja tässä vaiheessa taikinasta voi myös tehdä viinereitä. Siihen ohje esim täällä.

1260535832_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1260535858_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Anna torttujen (viinereiden) kohota noin 20min ja voitele sitten 1keltuainen/1,5rkl maitoa seoksella. Sitten vaan hillot päälle ja uuniin. Reseptin mukaan viinereitä piti paistaa 220 asteessa 5 min ja sitten 200 asteessa 6-9 min. Paistoin ekan satsin näin eli 5+9min ja hyviä tuli.

1260535891_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

NE KOHOAA!!! Nauru (pitäsköhän pestä uuniluukku...?)

1260535919_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

!!! Ne näyttää ihan "aidoilta" !!!

1260536003_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

ja makukin oli kohdallaan Silmänisku tästä se joulu alkaa!! Olette ihania!