Vanhempieni kihlajaispäivästä oli vierähtänyt 30v ja halusin yllättää heidät lempparileivonnaisella; perunalaivoksella. En ollut aiemmin itse tehnyt näitä, lähinnä vain maistanut Fazerin versiota. Perunaleivoshan on perinteisesti ns. jämäleivos, eli se tehdään milloin mistäkin. Tällä siis tarkoitan että se tehdään esim kakun, kääretortun, keksin jne jämäpaloista ja sitten sekaan laitetaan rommia ja kaakaojauhoa. Itse löysin reseptin täältä, ja se oli luonnollisesti gluteeniton. Muutenkin tuo sivusto on ollut hyvä löytö, sieltä löytää melkeinpä mitä vain gluteenittomana. Resepti (kopioitu suoraan) menee näin:

Kääretorttupohja:

3 isoa munaa
1,5 dl sokeria
2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

"Täyte":
100 g laktoositonta voita tai maidotonta margariinia (esim. laktoositon Keiju)
1 dl tomusokeria
1 muna
4 rkl kaakaojauhetta
2 rkl rommia, konjakkia tai punssia tai 2 tippaa esanssia (itse käytin noin 1tl Dr.Ötkerin rommiesanssia, mutta tämä oli IHAN liian vähän

Pinnalle:
suklaaströsseleitä tai suklaahippuja (Muista tarkistaa gluteenittomuus!!)

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Sekoita perunajauhot ja leivinjauhe. Siivilöi seos munavaahtoon ja sekoita varovasti. Levitä taikina leivinpaperille pellille ja paista 175 asteessa 10-12 minuuttia. Jäähdytä levy ja murenna kulhoon.

Hiero rasva, sokeri ja kaakao tahnaksi. Lisää muna, sekoita ja mausta alkoholilla (ei lapsille) tai esanssilla. Sekoita seos ja kakkumurut tasaiseksi tahnaksi ja pyörittele soikeiksi leivonnaisiksi. Kasta leivokset strösseliin tai suklaahippuihin ja pane paperivuoissa jääkaappiin vetäytymään ennen tarjoilua. Jos käytät maidotonta margariinia ja maidottomia jauhoja, ovat leivokset maidottomia. Itse laitoin "täytteen" ainekset teholeikkuriin ja sillä surruutin sekaisin. Siiten vaan murut ja täyte sekaisin ja vuokiin, tässä tapauksessa käytin paperisia pulla"vuokia".

 

tein samalla tuplasatsin ja vein loput töihin